Genomsökning av väska

Visste ni att man behöver tillstånd för att kolla igenom väskan, inte ens polisen har rätten att göra de om de inte har tillstånd. Man kan tydligen anmäla dem ifall de ber om att få genomsöka väskan och de gör de utan dit medgivande, undantag görs om de har misstankar att du har begått brott.

Man kan helt enkelt vägra öppna väskan i butiker och för poliser, har man inte gjort något är det då lite misstänktsamt. Vid ett gripande har de dock rätten att genomsöka din väska men så länge du inte är gripen eller man har sett dig begå ett brott har alltså INGEN rätt att gå egenom din väska.

Jag funderar på att läsa lagboken, skoj att veta lite om sina egna rättigheter, vad får andra göra och inte göra och har de rätten till det...

Endel lagar är helt störda, de gör andra lagar helt värdelösa eller så ger de inge straff, varför ha en lag som man inte har något straff till om man begår.

Om någon säger hora kan man anmäla får sexuellatrakaserier eller peronpåhopp, skaddestånd och personen/personerna som sa det kan utöver att vara tvugna att betal vara tvugna att sitta upp till ett halvår i fängelse.

Men tillbaka till personer som ber om att få genomsöka din väska, minns jag rätt hade de ingen rätt att gripa dig för att vägra öppna väskan, tänk dock steget längre de kan gripa dig för att vara uppkäftig mot tjänsterman (polis som frågar) och annat sådant.

Tänk att veta sina rättigheter och vad paff t.ex. polisen skulle bli om du visste att de inte hade rätten eller att du själv inte begått något fel. Idagens samhälle tror jag att man litar för mycket på just själva samhället samtidigt som man inte har något förtroende för polisen. Polisen åker runt i sina bilar eller står vid någon vägkant för att få fast fortkörare, många anser att de gör s för att få in pengar, de "riktiga" brotten ger inga pengar och är därför inte värda deras kraft. Men vad vet vi egentligen om vad som händer bakom deras låsta dörrar, inte ser vi om de sitter på något kontor och jobbar med ett våldtäktsfall eller ett inbrott, det vi ser är poliser ute på vägarna.

Mer tillit till poliser samtidigt som vi måste bli mer uppmärksama, våga hjälpa till och veta om våra rättigheter. Under årets gång ska jag därför läsa lagboken...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0