L-ABC




Med första hjälpen menar man den hjälp som ges till en skadad eller hastigt insjuknad person innan han kommer under läkarvård.

Denna hjälp kan vara av avgörande betydelse för den skadades möjligheter att överleva eller för möjligheten att tillfriskna.

De först minutrarna är kritiska. Därför behöver hjälpen ges av den som är först på platsen. Det kan dröja från 10 minuter till över 1 timma innan ambulans kan vara på plats. Ett hinder i andningsvägarna ger hjärnskador efter bara 3-5 minuter och efter ytterligare några minuter dör den skadade. Rättsmedicinska undersökningar har visat att vart 5:e trafikoffer dörr på grund av ofria andningsvägar och inte primärt av sina skador. Om någon gett en enkel första hjälpen skulle troligen flera av dessa personer ha kunnat räddas till livet.

Många människor är rädda för att ingripa och hjälpa till vid en olycka. Rädslan att göra fel och pådet sättet kanske förvärra tillståndet för den skadade, avhåller många från att agera. Men Första hjälpen insatserna är så enkla att ALLA kan utföra dem. De är dessutom så viktiga att det måste vara en skyldighet mot en skadad medmänniska att ge denna hjälp.

Första hjälpen kallas också för L-ABC vård.

L Framför ABC påpekar att vid ett livsfarligt läge, t ex risk för brand eller påkörning, måste den första åtgärden vara att flytta den skadade så att inte skadorna förvärras. Såvida man inte kan undanröja riskerna.

Alfabetets 3 första bokstäver talar inte bara om vad som ska göras utan även ordningsföljden på insatserna.

Andningsbefrämjande åtgärder
- Se till att den skakdade kan andas. Kontrollera att andningsvägarna är fria.

Blödning ska stoppas

Chock (cirkulationssvikt) ska förebyggas
- Med chock menas här en försämrad blodcirkulation, som medför syrebrist i kroppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0