Främmande föremål i luftvägarna

Luftvägarna kan blockeras av ett främmande föremål. Den normala skyddsmekanismen dä man "satt något i halsen" är hosta. Genom hoststötarna lossnar vanligtvis det främmande föremålet.

Ett föremål som totalt blockerat andningsvägarna gör att den drabbade varken kan tala, hosta eller andas. Han kommer snart att lida brist på syre, vilket visar sig i en blåaktig missfärgning av läppar, naglar och hud. Den som inte får luft grips av ångest. Han drar upp axlarna för att underlätta andningen och han tar sig med handen för strupen. Eter endast ett par minuter blir han medvetslös och kan dö av kvävning om han inte får hjälp.

Ett effektivt sätt att få ett föremål som fastnat i andningsvägarna att lossna är att gw bukstötar. Det innebär att man genom tryck mot maggropen skapar ett övertyck i brösthålan. Genom detta tryck skjusas föremålet på och kan lossna.

• Stå bakom den nödställde och pressa din kropp tätt emot hans rygg.
• Lägg armarna runt hans kropp, starx under revbensbågen. Knyt din ena hand och placera tumsidan strax ovanför naveln.
• Tryck till kraftigt med en inåtuppåtriktad rörelse.

Tryckningarna kan behövas upprepas flera gånger, omväxlande med slag med öppen hand mellan skulderbladen.

Om personen faller omkull använder man samma teknik som vid hjärt- och lugnräddning. Kontrollera emellanåt om det finns lösa föremål i munhålan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0