Andingsbefrämjande åtgärder

Att se till att den skadade kan andas är den primära och viktigaste första hjälpten åtgärden. Ett andningshinder ger efter 3-5 minuter obotliga skador på hjärnan. Undersökningar har visat att 20% av dem som dör i trafikolyckor, har dött på grund av ofria andningsvägar och inte i första hand av sina skador. Genom en enkel första hjälpten insats skulle troligen flera av dessa personer ha kunnat räddas till livet.

Fri luftväg
Sänkt vakenhetsgrad eller medvetslöshet är ett vanligt symtom vid en trafikolycka.

En mdvetslös person som ligger på rygg löper stor risk att kvävas. Vid medvetslöshet slappnar musklerna av och tungan faller bakåt mot bakre svalgväggen och täpper för andningsvägarna. En blödning från ansiktet eller näsan kan rinna ner i svalget och hindra andningen. Det är inte ovanligt med kräkningar efter ett olycksfall. I ryggläge kommer inte kräkningen ut utan blir liggande i svalget och kan rinna ner i andningsvägarna och därmed hindra andningen.

Stabilt sidoläge förhindrar att blod och kräknngar på detta sätt kommer ner i andningsvägarna.


Genom att böja huvudet bakåt och lyfta fram käken öppnas luftvägarna.
Håll kvar huvudet i detta läge. Om du inte har möjlighet att stanna, försök då att på annat sätt fixera huvudet i detta läge. Bilden visar hur man bundit huvudet mot nackstödet för att stabilisera fria luftvägar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0